Followers

Thursday, 22 December 2011

MISI KHAS : BLUEBERRY CHEESE CAKE

Assalamualaikum and hepi Thursday dearie...:-*

Aku nak belaja buat ini...Aku nak belaja buat ini...Aku nak belaja buat ini...hehe, sampai 3x aku repeat ayat nih...ape ke benda yang aku nak belaja buat sangat ni....meh tengok meh....

Tadaaaa!!!!!


Da yummy blueberry cheesecake...=)
sumber foto : incik Google


Resepi ni pulak aku cilok dari sini...=) sebenarnya ni misi rahsia aku...secepat mungkin aku kena belaja buat mende alah ni untuk besday seseorang yang sangat istimewa tahun depan....aku nak buat surprise untuk seseorang...dengar macam lame je lagi kan...tapi berapa hari je lagi dah nak masuk tahun depan....hehe, wish me luck guys!!!


Sesape yang rase berminat nak belaja buat kek ni, bolehlah amik resepi kat bawah ni...psstt, pasni tapayah dah nak g beli kat Secret Recipe lagi...


Bahan-bahan ( 8cm )


  • 250g x 2 Philadelphia Cream Cheese
  • 400g Condensed Milk
  • 2 3/4 tbs gelatin } larutkan dlm air panas 1/2 cup hot water }
  • 1tsp lemon zest
  • 2 tbs lemon juice
  • 1 cup crushed biscuit
  • 1/2 cup melted butter

Cara-cara

  1. Campurkan biskut hancur tuh ngan melted butter then press kat base loyang utk cheesecake tuh. pastu masukkan dalam peti ais.
  2. Dalam mixer bowl, pukul cream cheese sampai smooth.Then masukkan susu, gelatin (yg dah larut), lemon zest, lemon jus pukul lagi sampai sebati.
  3. Masukkan adunan cheese tadi kedlm loyang biskut pastu masuk dlm esbok. Dlm 1-2 jam baru letak topping blueberry.
  4. Tips: ** kek nih kena chill semalaman baru dia keras elok jek. ***utk topping tuh, larutkan skeet agar2 serbuk dan campurkan dgn blueberry filling tuh utk menghasilkan topping yg cantik (tak sememeh) 

4 comments:

{ Miss Syahira } said...

assalamualaikum ummi.

OMG kek tu nampak sedap la dear. nak try juga la.. dah lama tak buat kek. last sekali saya buat red velvet ;)
p/s: nanti dah berjaya share la pics k :)

miss ain said...

sedap nye. nyum2 :)
i link u dear. link me back.
http://nurulainlatif.blogspot.com/

Ummi Balqis Ismail said...

miss syahira : waalaikumussalam...:-)

mmg nampak sgt sedap...teringin sgt nk try buat tapi belum berkesempatan lagi nk buat...sibuk dgn preparation kawen...weee~~ wahh, nnt leh belaja buat red velvet plak dgn awk...

p/s : ok, gamba akan di'share' kalau jadi..hehehe...=)

Ummi Balqis Ismail said...

miss ain : okey..=) salam perkenalan...