Followers

Tuesday, 6 December 2011

Akad nikah di masjid menyimpang dari amalan Nabi

Menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah, kata seorang anggota Majlis Fatwa Perlis, Datuk Ahmad Jusoh.

Beliau berkata Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.

Ahmad yang juga ahli Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkata, walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah namun ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini.

Kesanggupan seorang lelaki yang turut berada dalam masjid untuk mengahwini wanita itu menyebabkan Rasulullah melakukan akad nikah dalam masjid.

Ini adalah satu-satunya kes akad nikah dalam masjid yang dilakukan baginda, kata pendakwah itu hari ini ketika diminta mengulas keghairahan umat Islam ketika ini menjadikan masjid sebagai tempat akad nikah kerana menganggap ia lebih berkat.

Ahmad berkata adalah lebih baik akad nikah dilakukan di rumah pengantin. 

- Bernama


sumber blog : Dua Hati Jadi Satu

** baru tau rupanya macam ni.....memang ayahanda pon suruh nikah kat masjid (lebih kepada surau la kot) kat area umah jugak...huhu, mungkin boleh tanya abah pasal isu ni...then, bincang balik cemane...emmmmm2...think*

4 comments:

dhiera said...

eh, macam tu ea? pernah dengar tapi macam ada perselisihan pendapat pasal isu ni~

thanx for sharing!

salam perkenalan~

Dell said...

alamak . ye ke ? err. camne lak kalo permintaan family ? sob2 . same la kite, kena bincang balik !
btw, nice blog . b2b gak . follow me back ye . ceritabakalpengantin.blogspot.com
^___^

Ummi Balqis Ismail said...

Tu la pasal...mase first time tebace artikel ni pon macam terkejut jugak...tu yang terus rase nk share...:-) dulu penah baca pasal adab nikah kt masjid...sebenarnye mungkin x digalakkan nikah kat masjid sbb selalu kita bising, ambil gambar banyak2 dalam masjid tu..mcm x menghormati la pulak kan tempat beribadat tu...

Ummi Balqis Ismail said...

salam perkenalan jugak...thanx sudi jengah blog saye...:-)