Followers

Thursday, 9 August 2012

Review : Goodies

Assalamualaikum and hai semua...

Eh...eh..die ni update lagi..dah takde keje ke???hehehe, kan aku dah cakap aku nak hapdet secara bertalu-talu pasni...free tu sebenarnye idok le free sangat..tapi semangat nak berblogging tu tetibe membuak-buak pulak sekarang...=) okey, entry kali ni aku nak update pasal goodies for guest...actually, ada 2 type of goodies...1 untuk guest biasa (jiran2, orang kampung dan tok penghulu sekeluarga) dan special guest  (which is my best fren forever, opismet, housemate, close relatives n a few lagi lah)..untuk goodies ni, aku overspend jugak sebenarnyer...boleh lagi nak cut cost tapi dah tersilap percaturan pulak, so overbudget lah jadinya...:'(

Asyik membebel je kan dari tadi..ok2 aku nak tunjuk lah ni gambar2nya...mula-mula kita tengok goodies bag dulu k pastu baru aku tunjuk isi kat dalamnya....jom layan....


brown paper bag for normal guest....
(kos : rm9.90/100pcs)


DIY goodies bag (click entry SINI)


okeh yang ni aku tempah khas dekat my fren punya sista...
lebih kurang macam canvas bag la...
kos (rm1.50/pc)


close-up sket...bag ni ade satu tangkai je...fyi, bag ni aku tempah kosong jer, my sis yang lukis atas beg tu pakai shirt marker...lukisan tu sama tema dengan kad kahwin aku yang di DIY oleh my sista jugak (click SINI)...

*  *  *  *  *

Okey ape pulak yang aku isi dalam beg-beg kat atas tu yer???


coin purse....nak letak handphone pon boleh...:-)
aku beli kat rantau panjang...masa ni aku pegi dengan FMIL...
(kos : RM0.70)


Choc-chip muffin from Gardenia (sedap sangat!)
aku order 700pcs..berlebih2 pulak sampai boleh hidang kat orang rewang....
(kos : RM 0.65)

Ada tambahan lagi sebenarnya...bepang pulut (femes kat Terengganu) tapi lupa nak amik gamba dia...kos bepang tu RM0.50 (di pek kan dalam bungkusan lebih kecik daripada yang biasa jual kat kedai)


yang ni pulak ialah memo-clip holder...
pon aku beli kat Rantau panjang...
(kos : RM1.20/pc) - tu pon dah puas bargain harga


mini note book...
beli kat Rantau Panjang jugak...
(kos : RM0.60)

Plan asalnya, aku nak letak 1 jenis makanan je dalam setiap goodie bag tu...tapi disebabkan miscommunication dengan abah aku, maka jadilah 2 makanan which is aku dah order muffin from Gardenia and then abah aku pulak order bepang pulut tu kat kampung...huhuk...takpelah dah rezeki tetamu agaknya...

Dalam goodie bag biasa, aku letak muffin, bepang dengan coin purse tu...untuk special guest pulak, canvas bag tu aku letak memo-clip holder, mini note book dengan bepang ajer...sbb tak muat dah nak letak muffin...

Mesti ada yang pelik kan sebab semua item macam sesuai untuk perempuan je kan...memang kitorang buat kenduri kesyukuran je...patotnya takde goodie pon takpe (kata abah aku la), tapi aku nak bagi jugak dekat tetamu yang masuk jumpa mak aku untuk bersalam...so, tetamu lelaki memang tak dapat la goodie ni kecuali yang special guest tu dorang nak la...=)

Oppsss!!!sebelum terlupa....untuk kanak-kanak, aku bagi lollipop...alamak!!gambar nanti aku upload kemudian la ek...tak pon mungkin aku buat entry lain untuk lollipop tu jer...murah ajer!!kos untuk sebatang cuma RM0.15!!

Till then...jumpa lagi...;-)



TERIMA KASIH SUDI SINGGAH BLOG NI...
- Ummi Balqis Ismail -

11 comments:

Anis_Apis said...

Nak tanya boleh...mana ya nak order choc chip muffin gardenia tu? hehe

Ummi Balqis Ismail said...

anis, ummi amik nombor fon dorang dari laman web Gardenia je..pastu operator die sambungkan dengan salesperson Puan Mala...ni direct line Puan Mala tu 03-51613228...;-)

Ummi Balqis Ismail said...

opss, lupa nak bagitahu...boleh order teros on phone jer...tapi once dah buat order, memang tak boleh cancel...nanti lori Gardeia sendiri akan hantar sampai depan pintu rumah...bayar masa di0rang hantar barang..=)

♥ aN_Na ♥ said...

Waaahh.. Mesti rase best kan? :) I'm cracking my brain helping out my sister for her day so I kinda get the same feelings. Hehe.

Ummi Balqis Ismail said...

aN_Na : best jugaklah..prepare utk wedding sndr kan..=) sebenarnya banyak mende yang nak DIY kononnye..tapi last2 tah ke mana...hehehe..gud 4 u la, tolong kakak dapat pengalaman...nanti untuk wedding sendiri x pening dah...boleh blaja dr kesilapan yg org lain buat...

Nn said...

wah...idea bru tu book dgn gardenia trus.

Ummi Balqis Ismail said...

betol...puas hati sangat...lori dtg anta sampai depan umah tu...tapayah pikir nak self pick-up kat mane...=) bayar pon masa dorg hantar barang tu...

intan humaira said...

Maaf yer sy nk tanye.. mcm mane nk order beg canvas tu???

intan humaira said...

mane nk order beg canvas tu?

saya islam said...

Assalamualaikum sis, macam mane nak order canvas beg tuhh?

Ummi Balqis Ismail said...

Waalaikumussalam..sori to those yg tanya psl beg canvas tu.. No fon die dh xde so nnt sy try mtk ngn adik die dl yer..soryyy sgt sbb dh lame x bukak blog.