Followers

Friday, 25 November 2011

Nasi Dagang Perantau....

Tengah jalan2 kat My Resipi, terjumpa la pulak resipi nasi dagang ni..macam menarik jer...ape lagi, copy la dulu...nak buat bile tak tau lagi...hehehe...yang penting resipinyer dah ader...;-) En. Tunang, MTS suke sangat makan nasi dagang..orang kate nak buat nasi dagang ni leceh..tp tengok pada resipi ni macam senang jer...hihi...nanti la bile free aku try buat, then aku akan post hasilnya...untuk bakal2 pengantin kat luar sana tu, belajar memasak pon persediaan perkahwinan jugak tau...untuk ikat hati suami kenalah ikat perot die dulu... bukan ikat dengan tali rapia pulak...tu dah kes naya tu...hehehe...=D ikat perot suami dengan masakan kita...air tangan kita tu yang penting walaupon masakannya simple2 ajer...k selamat mencuba resipi ni!!


yummyyy!!!!


Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 4 cawan beras jasmen
  • 1 tin(400ml) santan pekat
  • 4-5 ulas bawang putih-dimayang
  • 1cm halia - hiris macam bilah mancis
  • 1 sudu kecil halba
  • garam
  • gula

Cara-cara

  1. Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam
  2. Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.
  3. Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.
  4. Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.
  5. Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
  6. Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.

  1. Inilah rupa halba(funegreek). Boleh didapati dari kedai yang jual spices.

No comments: