yummyyy!!!!
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 4 cawan beras jasmen
- 1 tin(400ml) santan pekat
- 4-5 ulas bawang putih-dimayang
- 1cm halia - hiris macam bilah mancis
- 1 sudu kecil halba
- garam
- gula
Cara-cara
- Bersih beras dan rendam. Sekurang-kurangnya 4 jam
- Ambik 1/4 tin santan. Tambahkan 1/4 cawan air untuk jadikan santan cair. 3/4 tin santan lagi jadikan sebagai santan pekat.
- Masak santan pekat bersama bawang, halba, garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama. Nanti nasi akan rasa cepat muak.
- Toskan beras. Kukus sekejap lebih kurang 5 minit. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair. Kukus semula sehingga nasi masak.
- Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
- Bila dah siap bolehlah dihidangkan bersama gulai ikan tongkol atau kari ayam.
No comments:
Post a Comment